Vidéken nőttem fel, és ott soha nem dobtunk ki ételt! Ha már mi nem
ettük meg, megették a jószágok, kutyák, macskák, szárnyasok. Ezért a
zsigereimben van, hogy borzalmasan érezzem magam, ha ételt kell
kidobnom. így aztán mindig keresem az ötleteket, recepteket, hogy ne
kelljen ételt kidobnom.
Pár napja kaptunk egy kakaós-vaníliás
kalácsot. Mivel mi ilyesmit így magában nem eszünk, gondoltam, csinálok
belőle valamit. Eszembe jutott az iskolai menzán sokszor tálalt
vaníliasodó. (Mai napig nem tudom, mi az, két darab piskóta volt leöntve
valami édes lével) Gondoltam a szakácskönyveim közül valamelyikben van
valami ilyesmi. A Minervában találtam is egy vaníliamártás nevűt. A
terv: darabokra tépkedni a kalácsot, és leönteni vaníliamártással, várni
egy kicsit, hogy beszívja a nedvességet, majd kicsi tejszínhab, és
kész! Ilyen lett:
És a recept:
Hozzávalók:
3 darab tojás
1 ek. liszt
3 ek cukor
1/2 l tej
vaníliarúd, vagy 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A
tejet felforraljuk, közben a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel, a
vaníliával (vagy a vaníliás cukorral) habosra keverjük, és beleteszünk
egy picike tejet, hogy hígabb legyen. Komolyabb mennyiséghez szoktam
gépet használni, de ehhez a mennyiséghez bőven elég egy fakanál is :) Az
időbe még belefér a kalács tálkákba tépkedése is. Miután a tej
felforrt, a lángot kicsire vesszük, a tojásos levet vékony sugárban,
folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a tejbe, rövid ideig még
főzzük, folyamatosan kevergetve. Én akkor szoktam abbahagyni, mikor
érzem, hogy selymesedik, kissé rátapad a lé az edény falára, de olyan
csúszósan. Még keverek rajta kettőt és elzárom alatta a lángot. Nem kell
megijedni, melegen sokkal folyósabb, mint kihűlve, sokat fog sűrűsödni.
Ezután a forró mártást a kalácsra öntjük, érdemes körben, mindenhová
folyatni, hogy mindenütt beigya a nedvességet. Kihűlés után egyből
fogyasztható, de hűtőből kivéve sem rossz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése