2014. május 13., kedd

Paprikás csirke rusztikus nokedlivel

A két csirke vékonyát megfőztem paprikás csirkének. Hozzá természetesen nokedli dukál. Sajnos nincs nokedliszaggatóm, ezért kanállal szaggatom. Gyanítom, hogy hígra sikerül mindig a tészta, de eléggé folyik, és ezért össze-vissza nagyságú galuskák lesznek a végén. Nagymamámat nokedliszaggatásban utol sem tudom érni, ő olyan gyorsan csinálja, hogy nem látszik a keze! :)




Hozzávalók:
A paprikás csirkéhez
2 csirke vékony részei
1 fej hagyma
zsiradék
őrölt piros paprika

paradicsom, paprika

A nokedlihez (4 személyre)
2 tojás
1 dl víz
liszt


Elkészítés:
Paprikás csirke
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk a zsiradékon, majd levesszük a tűzről, és az őrölt paprikát így tesszük bele. Ha a tűzön tennénk bele, a paprika megkeseredne. Kavarunk rajta kicsit, beletesszük az edénybe a húst, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, a paradicsomot, paprikát beletesszük. Ha van belsőség is, amit meg akarunk főzni (pl. zúza, szív, máj), azt később tegyük bele, hogy ne főjön szét. Nagy lángra vegyük, amíg fel nem forr, utána lejjebb vehetjük. Ha már megszakad a szárny bőre (ha szárnyat tettünk bele), akkor jó. Én kinézek egy darabot általában, és megnézem, mennyire válik el a hús a csontról. Ha kezd, akkor még rottyantok rajta kicsit, és elzárom.

Nokedli
A tojást, a vizet, és a sót összekeverem, majd elkezdem adagolni a lisztet, annyit, amennyit felvesz. Jó ragadós tészta lesz, jól kikavarom, hogy csomómentes, sima legyen. Vizet teszek főni. Tipp: Először a tésztafőző vizet só nélkül érdemes elkezdeni melegíteni, mert hamarabb felfő, mint a sós víz. Miután felforrt, akkor kell a vízbe a sót tenni. A nokedli szaggatása nokedliszaggatóval, vagy kanállal, vagy késsel történik. Nokedliszaggatóból kétféle van, egy kerek, lyukacsos, és egy reszelőszerű, amin van egy húzogatható rész, amibe a tészta kerül. Én ez utóbbit szaporátlannak látom, de még nem próbáltam.
Ha késsel, vagy kanállal szaggatjuk, akkor a szaggató eszközt a forró vízbe mártjuk,és úgy szakítunk egy darabot. Minden darab szaggatása előtt újból a forró vízbe bele kell ,ártani. Ezt addig ismételni, míg van tészta. Ezután főzzük, míg a közepe is megfő. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy egy darabot kettévágunk. Ha a belseje nem szíjas, nem más színű, mint a külseje, akkor jó. Leszűrjük, átöblítjük hideg vízzel, majd a paprikás csirke levéből teszünk bele, elkeverjük, hogy ne tapadjon össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése